Gépi tanulással jobban hallhat?

Nézzük meg, mit tehet értünk a mesterséges intelligencia!
 A gépi tanulás szépen lassan életünk részévé vált, hiszen ezt használjuk, amikor Siri segítségét kérjük, vagy ajánlásokat az Amazontól, vagy a Google Térkép alkalmazását használjuk, hogy megtaláljuk valahová a leggyorsabb utat. És ha hihetünk a szakembereknek, ez csak a jéghegy csúcsa. Segíthet vajon a gépi tanulás abban, hogy Ön jobban halljon? Erről beszélgettünk a Widex egyik audiológusával. 
„Abszolút” – mondja Oliver Townend, audiológus, és audiológiai kommunikációs manager. „A mai hallókészülékek már rendkívül kifinomult technológiával rendelkeznek, és a gépi tanulás egy újabb fontos lépcsőfoka annak, hogy a hallás még egyszerűbbé és természetesebbé váljon.”
Townend szerint a gépi tanulás egy természetes választás, tekintettel arra, hogy a halláscsökkenéssel élők milyen kihívásokkal szembesülnek a mindennapok során. 
„A való életben a hallás folyamatosan változik, hiszen az élet is egyik pillanatról a másikra változik. Komoly kognitív erőforrást igényel az, hogy folyamatosan azon kell gondolkodnunk, melyik hallókészülékes program felel meg az adott szituációban. Ezért építünk ilyen mértékben az automatizációra hallókészülékeinkben – így pácienseink magára a hallásra tudnak koncentrálni ahelyett, hogy azon gondolkodnának, melyik programot is kellene használniuk” – fejti ki Townend. 
A meglévő automatizációs rendszerek kihívásai

„Bár az automatizáció azokon a feltételezéseken alapul, hogy mit kellene és nem kellene erősítenünk – emeli ki Townend. Még az elérhető legkifinomultabb automatizációs rendszerek sem tudhatják, hogy a felhasználó az adott szituációban mit is szeretne hallani.”
Például, ha egy társasági összejövetelen van, mindig a beszélgetésre szeretne fókuszálni, vagy néha azt szeretné hallgatni, hogyan játszik a zongorista a háttérben?
Vagy gondoljon arra, amikor először állítják be a hallókészülékét az audiológián. El kell magyaráznia, hogyan hall az adott szituációban, vagy mi az, ami kihívást jelent az Ön számára – ami nem mindig egyszerű. Ezután audiológusának értelmeznie kell, és lefordítani a hallókészülék beállításának „nyelvére”. Fontos dolgok veszhetnek el a fordításban.
Ezen felül egy hallókészüléknek rengeteg paramétere állítható ezer és egy módon. Ha az összes lehetséges beállítást szeretnénk összehasonlítani azáltal, hogy mit gondol, az „A hang” vagy a „B hang” jobb-e, kb. 2.500.000 összehasonlítást kellene elvégeznünk, hogy minden paramétert kipróbáljunk. 

Gépi tanulás hozzáadása

A fenti kihívások tükrében a Widex előállt egy gépi tanuláson alapuló megoldással, amely a felhasználó preferenciáinak és szándékának megfelelően működik. 
„Egy egyszerű okostelefonos felületet mutatunk be. Egyszerű A/B összehasonlításokkal vezetjük el a felhasználót a jobb hallás felé azáltal, hogy kiválasztja, melyik opció hangzik jobban. Ezután a gépi tanulás segít annak megjóslásában, hogy az adott helyzetben mi lesz a preferált beállítás. Mindössze ki kell választani, hogy melyik hangzás felel meg jobban a célnak, hogyan szeretne hallani az adott szituációban. A gépi tanulási mechanizmus innentől végzi a dolgát” – magyarázza Townend. 
A Widex kutatása azt mutatja, hogy egy ilyen rendszerrel mindössze kb. 20 összehasonlítással elérhető az ideális hallókészülék beállítás, ami jelentős eltérés a 2.500.000-el szemben. 
Lehet, hogy az Ön következő hallókészüléke is beépített gépi tanulási mechanizmussal lesz ellátva?

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu