A halláscsökkenés hatásai: 3ok, miért ne hagyjuk annyiban

Publikálva: 2020.08.13.

A kezeletlen halláscsökkenésnek az élet különböző területein (pl. szociális kapcsolatok, mindennapok) eltérőhatása van. Fontos kérdés, hogy hallás útján megkapja-e a teljes képét annak,ami Ön körül zajlik. De a halláscsökkenés az általános egészségi állapotára is hatással lehet. Íme néhány egészség-központú ok, amiért érdemes kezeltetni a halláscsökkenést.

#1 Védi az agyi funkciókat

A fül érzékeli és továbbítja aminket körülvevő hangokat. De az agyé a főszerep, hiszen az agy dolgozza fel ezeket a jeleket, és ad nekik értelmet.

Ha valakinek halláscsökkenése van, az agyhoz kevesebb hangjel jut el a fültől, és elkezdi „elfelejteni”, hogy mit is kell kezdeni a hangokkal.Ezért néha az agy más érzékszerveinkhez kötött területe is elkezd segíteni a hangfeldolgozó résznek. Tehát az agy úgy próbálja kompenzálni a kiesett hangokat, hogy teljesen átrendezi a kapcsolódásait. 

A halláscsökkenés hallókészülékes ellátása segít az agy különbözőterületeinek megtartani a saját funkcióit, így a hallásveszteségnek kevésbé lesz észrevehető hatása kognitív funkcióira.

#2 Csökkenti a demencia kockázatát

Ha valaki az Ön környezetében Alzheimerrel vagy demenciával küzd, és emellett még kezeletlen halláscsökkenése is van, a hallókészülék segítséget jelenthet számára. Legalább is Washingtoni Egyetem által végzett kutatás szerint.

A kutatásban 100 Alzheimeres beteg 83%-ánál tapasztaltak halláscsökkenést is. De ahogyan megtörtént a hallókészülékes ellátásuk, és újra diagnosztizálták őket, 33%-nál demenciát mutattak ki, nem pedig Alzheimert. Tehát a két állapot között feltételezhető egy indirekt kapcsolat. Az igazán jó hír az, hogy, ha halláscsökkenés is fennáll, a hallókészülékes ellátás jó hatással lehet a demencia és az Alzheimer tüneteire is.

#3 Megelőzi a depressziót, javítja szociális életét

A halláscsökkenéssel élők gyakran nehezebbnek találják a nagyobb társasági összejöveteleken való részvételt. A nagyobb zajjal járó partikon nehezebb megérteni a beszédet, és előfordulhat,hogy nem szívesen kéri meg a többieket, hogy ismételjék meg, mit mondtak. 

Kutatások kimutatták, hogy a kezeletlen halláscsökkenéssel élők gyakrabban tapasztalnak depresszióra utaló tüneteket,mint azok, akik részt vesznek hallásrehabilitáción.

A hallókészülék segít újra kevesebb erőfeszítéssel hallani, így egy jó eszköz a depressziós tünetek csökkentésére. Természetesen a család és a barátok támogatása is rendkívül fontos szerepet játszik a halláscsökkenésből eredő depressziós tünetek csökkentésében.

Állapotok, melyek befolyásolhatják hallását

Noha a halláscsökkenés bizonyos betegségekhez vezethet, más betegségek feltételezhetően növelik a hallásvesztés valószínűségét, ideértve a cukorbetegséget, a rákot (a kemoterápiás kezelés miatt) és a magas vérnyomást.

Csináljon most egy hallástesztet

Lehet, hogy Önnek teljesen ép a hallása, de ezt csak egy módon tudja kideríteni. Első lépésnek elvégezheti az ingyenes online hallástesztünket, vagy kérjen egy időpontot audiológiára. Ide kattintva megtalálhatja az Önhöz legközelebb lévőt.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu