Halláscsökkenés és demencia: mi az összefüggés? 

A halláscsökkenés és a demencia egyaránt az öregedés természetes velejárói lehetnek. Tudta, hogy önmagában a hallássérülés is okozhat demenciát? 


Azt gondolhatja, hogy a halláscsökkenése nincs hatással egészségére – a hallásán kívül. De egy kezeletlen halláscsökkenés több problémát okozhat, mint gondolná, kifejezetten a mentális egészségével kapcsolatban.  
A demencia kezeletlen halláscsökkenés hatására is kialakulhat. 

A tudósok szerint a mentális hanyatlás esélyei annál jobban emelkednek, minél súlyosabb a halláscsökkenés. Sőt, egy halláskárosodásban szenvedő idősebb felnőttekről szóló tanulmány azt állapította meg, hogy ugyanolyan a mértékű mentális hanyatlás jelentkezett a halláscsökkenéssel rendelkezőknél 7,7 év alatt, mint más, ép hallású idősebb felnőtteknél 10,9 év alatt.
 
Tudta? 

Világszerte mintegy 50 millió embernek van demenciája, és évente közel 10 millió új eset fordul elő.
Forrás: WHO 


Bár a kutatók még mindig nem találták meg a konkrét kapcsolatot a halláscsökkenés és a demencia között, úgy vélik, hogy a halláscsökkenés számos módon vezethet demenciához. 

Az alábbiak kombinációja is lehetséges:


Kognitív terhelés. Amikor folyamatos erőfeszítés szükséges a halláshoz és a megértéshez, az agy elfárad. Azokat az erőforrásokat, amelyeket az új információk tárolására kellene használnunk, arra használjuk, hogy megértsük, mi hangzott el. 

Agyi struktúra. A halláscsökkenés olyan hatással lehet az agyra, mely hozzájárul a kognitív problémák kialakulásához. Az agyi képalkotó vizsgálatokról szóló tanulmányok azt mutatják, hogy a halláscsökkenéssel rendelkező idősebb személyeknek  kisebb a szürkeállományuk azokon az agyi területeken, mely a hangok érzékelését és feldolgozását végzik. Ez azért fordulhat elő, mert bizonyos agyi struktúrák inger hiányában elkezdhetnek zsugorodni.   

Szociális elszigeteltség. Ha komoly erőfeszítést igényel a hallás, és nehéz követni a beszélgetéseket, egy idő után lehet, hogy inkább szeretne otthon maradni ahelyett, hogy társaságba járna. De ha megszakítja a kapcsolatot a barátaival, a családjával és az aktív életmóddal, egyre kevésbé lesz társasági ember, elveszítheti a kapcsolatait. Ha agya nem kap elég ingert nap közben, az növelheti a demencia kialakulásának kockázatát.  
 

Szóval hogyan is tudja fenntartani agya egészségét? 

Íme néhány tipp:
Folytassa a tanulást – bármilyen új tanulási tevékenység során új idegi kapcsolatok jönnek létre az agyban, mely segíthet megelőzni a demenciához köthető agyi károsodásokat 

Járjon társaságba – az emberekkel folytatott beszélgetés segít az agy stimulálásában

Tornázzon naponta 30 percet, heti öt alkalommal –a kardio típusú mozgásformák különösen hasznosak

Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint hüvelyeseket, halat, olíva olajat, dióféléket és magvakat 

Ne felejtsen el gondoskodni hallásáról is!


Mivel fontos, hogy agya egészséges legyen, az is elengedhetetlen, hogy hallásáról gondoskodjon. Ne engedje, hogy idővel súlyosbodjon halláscsökkenése. Ha úgy érzi, halláscsökkenése van, kérjen segítséget. Kezdje azzal, hogy megcsinál egy ingyenes online hallástesztet!

A hallókészülékek jó megoldást jelenthetnek kis-, közepes vagy nagyfokú halláscsökkenés esetén – ez természetesen függ halláscsökkenésének típusától. Ha súlyos halláscsökkenése van, vagy hallásmaradványa, a cochleáris implantáció jobb megoldást nyújthat.  

Audiológusa segíthet Önnek abban, hogyan előzze meg halláscsökkenésének súlyosbodását, és szürkeállománya sértetlenségét. 

Referenciák:
www.aarp.org
www.webmd.com
www.clevelandclinic.org 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu