HALLÁS ÉS MEGÉRTÉS: EGY ÖSSZETETT KAPCSOLAT

A hallás nem csak a fülekről szól – agyunk hatalmas szerepet játszik a hangok feldolgozásában, megértésében.

Dr. Timothy Steele, az Associated Audiologists tagja magyarázza el, mi a kapcsolat a hallás és a megértés között, és miért van a hallókészüléknek kulcsfontosságú szerepe. Képzelje el, hogy egy nyüzsgő étteremben ül.


Jön a pincér, elmondja Önnek, hogy mi a napi ajánlat. Próbálja megérteni, mit mondd, de túl sok hang veszi körül. Pár asztalnyira két gyerek veszekedik, az étterem másik sarkában egy baba sír, mindenhol csörömpölnek az evőeszközök, poharak, az egymásra halmozott tányérok. Rakott vagy rántott zöldséget mondott a pincér? Szeretné felvenni a rendelést? Beszél Önhöz, hallja, hogy mond valamit, de nem érti, hogy pontosan mit.

A megértés a hallás és az összpontosítás eredménye

Ez a különbség a hallás és a megértés között. Nagyon nagy különbség van energiabefektetés szempontjából aközött, hogy valamit csak meghallunk, vagy megértünk.


Gondolja végig, hogyan jut el a hang a fülünkig: A pincér szavai el kell, hogy jussanak a külső fülön át a középfülbe, innen a belső fülbe, aztán a hallóidegen át az agyba, az agynak pedig az a feladata, hogy regisztrálja, és értelmezze a hangokat. Az a sok háttérzaj az étteremben – gyerekek, evőeszközök, egyéb zajok – nagyon sok megszakítást jelentenek, és befolyásolják a megértést.

Az „ép hallókkal” is előfordul, hogy nehezen értik meg a beszédet. Ha valaki egy másfajta tevékenységre fókuszál, az agy túlságosan is elfoglalt lehet ezen a területen ahhoz, hogy értelmezze az általunk hallott hangokat is mellette.

Volt már rá példa, hogy vezetés közben tudat alatt lehalkította a rádiót, hogy jobban tudjon fókuszálni a navigációra?

Erről az agy tehet, így közli, hogy nagyobb térre van szüksége egyfajta információ feldolgozásához. Ez oda-vissza működik: ha nagyon koncentrál a rádiós hírekre, valószínűleg kevésbé figyel arra, hogyan vezet.

Jelentőségteljes hangok és a háttérzaj közötti navigáció

Ha a halláscsökkenés belső fül eredetű, vagy ha az agy valamiért nehezebben dolgozza fel a hangokat, a beszédértés még nehezebbé válik. Itt lép be a képbe az audiológus.  Egy siketkabinban hallásvizsgálatot, majd beszédértés vizsgálatot végez, egyéb vizsgálatok mellett. Az eredmények kiértékelését követően jön a megfelelő hallókészülék kiválasztása.

A
hallókészülékek nem egyformák, az audiológus mindig az egyéni hallásállapotnak és igényeinek megfelelő tudásszinttel rendelkező hallókészüléket választja ki, és ellenőrző méréseket is végez, hogy valóban a megfelelő készülék van-e az Ön vagy családtagja fülén.

Ezért éri meg befektetni egy jobb hallókészülékbe: Minden hallókészülékben található egy processzor, amit úgy terveznek, hogy segítsen a zajos környezetben kiemelni, megérteni a beszédet. Nem zárja ki teljesen a háttérzajokat, de minél kifinomultabb a processzor, annál könnyebben tudja különválasztani a fontos beszédhangokat.

Nagyon sok paraméter befolyásolja, hogyan fog hallani valaki a hallókészülékével, többek közt:

  • Halláscsökkenés mértéke
  • Halláskörnyezet
  • Hallókészülék technológia
  • Hogyan működik ez a technológia

Fontos, hogy ha valaki megvásárolja, akkor minden nap viselje hallókészülékét; minél többet viseli, annál hatékonyabb segítséget jelentenek az agy számára a hangok feldolgozásában. Így egy idő után, ha egy kifejezetten zajos hangkörnyezetbe kerül, a készülékek segítségével könnyebb lesz a beszélgetés követése.

Önnek vagy családtagjának, barátjának nehézséget okoz zajban értelmezni a beszédet vagy a hangokat?

Kérjen időpontot még ma legközelebbi audiológushoz, ha szeretné megtapasztalni, vagy megmutatni hozzátartozójának, hogyan tud segíteni egy hallókészülék a kihívást jelentő helyzetekben.
még ma a legközelebbi audiológushoz, ha szeretné megtapasztalni, vagy megmutatni hozzátartozójának, hogyan tud segíteni egy hallókészülék a kihívást jelentő helyzetekben.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu