Úgy érzem, bedugult a fülem – mi okozhatja?

Publikálva: 2020. 06. 12. 

Több ok állhat amögött, ha úgy érzi, bedugult a füle – és ennek megfelelően sok mód van arra, hogyan tud megszabadulni ettől az érzéstől. Nézzük, mik ezek!

A bedugult fül határozottan nem kellemes érzés. A hangok tompák, pont, mint a repülőgépen szokott leszállás közben, vagy amikor víz megy a fülünkbe.

De ha az érzés sokáig fennáll, akkor lehet, hogy nem a landoló repülőgép, vagy a hallójáratba került uszodai víz okozza.

Illetve nagy a különbség a dugult, fájó fül, és a dugult, nem fájó fül között.

Ön melyiket érzi?

Be van dugulva a fülem, és fáj is

Ez esetben előfordulhat, hogy valamilyen gyulladással áll szemben.

A fülgyulladások nagyon gyakoriak, számos dolog okozhatja, ideértve a légúti fertőzéseket, felhalmozódott váladékot, allergiát, és még a dohányzástis.

Az enyhe fülgyulladás okozta füldugulás kb. 1-2 hétig tart. Ha a probléma a középfülben van, hosszabb ideig is tarthat.

Az enyhe fülgyulladások maguktól is elmúlhatnak, a fájdalmat fájdalomcsillapítóval (pl. ibuprofen), fülcseppekkel, vagy egyszerűen meleg anyag fülre helyezésével is enyhítheti.

Ha a fájdalom és a füldugulás nem múlik el 1 hét alatt, mindenképpen keressen fel egy fül-orr-gégész szakorvost.

Néhány súlyos, középfület is érintő gyulladásos folyamat perforált dobhártyával, halláscsökkenéssel járhat együtt, illetve (ritka esetekben), ha tovább terjed, agyhártyagyulladással.


Be van dugulva a fülem, de nem fáj

Jó eséllyel fülzsírdugó okozhatja a füldugulást.

A fülzsír fontos szerepet tölt be: védi a hallójáratot a baktériumoktól, szennyeződésektől, biztosítja, hogy ezek ne jussanak el a dobhártyánkig a hallójáratunkon keresztül.

De ha túl sok a fülzsír, érdekes tüneteket okozhat: gyulladásos tüneteket, fülzúgást, szédülést, köhögést. És ahogyan azt már valószínűleg tudja: a hallására is hatással van.

Sőt, ha a fülzsír nem kerül eltávolításra, akár halláscsökkenéshez is vezethet egy pont után.


Szóval miért dugul be a fülünk?

Minden embernél eltérő, hogy mennyi fülzsír termelődik a fülében. Például sok ember tapasztalja meg azt, hogy ha uszodába megy, utána több fülzsír termelődik a fülében.

És ha sok fülzsír termelődik, nagyobb eséllyel tapasztalja meg a füldugulást.

A hallókészülékek vagy a füldugók megakadályozzák, hogy a fülzsír távozzon a fülből, ez is okozhat fülzsír felgyülemlést.

Szóval, ha Önnél sok fülzsír termelődik, vagy hallókészüléket, esetleg napi szinten füldugót használ, ellenőriztesse gyakrabban a fülét, szükség esetén kérjen fülmosást.


Mi a teendő, ha a fülzsír okozza a füldugulást?

Tudom, hogy nagyon csábító a fürdőszoba polcán a fültisztító pálcika, vagy a törölköző sarka, de kérem, ne tegye! Ezekkel sokkal többet árthat.

Ha fülzsírdugó van a fülében, a legjobb megoldás egy szakember által végzett fülmosás.

De ha ezt követően is fennáll a dugultság-érzés, és még mindig nem érez fájdalmat, akkor előfordulhat, hogy a halláscsökkenéselső jeleit tapasztalja. Vagyis ideje, hogy részt vegyen egy ingyenes hallásvizsgálaton.

Persze kezdheti egy ingyenes online hallásteszttel is, de ha a füle valóban be van dugulva a fülzsír miatt, a normálnál rosszabb eredményt kaphat, így az online hallásteszt is arra fogja bátorítani Önt, hogy keressen fel egy szakembert.

Itt megtalálhatja az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu