5 OK, MIÉRT HOZZA EL CSALÁDTAGJÁT EGY HALLÁSVIZSGÁLATRA

Lehet, hogy a hallásvizsgálat nem szerepel senki a bakancslistáján. De ha bármikor felmerül Önben, hogy családtagjának halláscsökkenése lehet, ne hagyja figyelmen kívül, mert valószínűleg eljött az ideje annak, hogy részt vegyen egy hallásvizsgálaton!

Íme 5 jó ok, hogy miért.

A halláscsökkenés az élet minden területére kihat
Öt érzékelési csatorna segítségével tudunk kapcsolódni a minket körülvevő világhoz – ezek segítenek a kapcsolatok kialakításában, a világ érzékelésében. Az egyik érzékszerv elvesztésének lehetősége ijesztő, gyakran elszigeteltséget okozó élmény.

Tudta?

A hallókészüléket használók 94%-a úgy gondolja, hogy hallókészüléke javította életminőségüket.

Halláscsökkenés fennállása esetén úgy tűnhet, hogy az élet kicsit kevésbé élvezetes. Ezt megszenvedhetik a baráti és családi kapcsolatok, küzdelmesek lehetnek a társas szituációk, és nem ugyanolyan a tengerparton állni, ha nem hallatszik a parton megtörő hullámok hangja. Az élet minden területe más, ha valakinek halláscsökkenése van.  

Halláscsökkenése kihatással van egészségére, általános jóllétére

A halláscsökkenés miatt az agynak nagyobb erőforrásokat kell bevetnie pusztán ahhoz, hogy halljon. A mindennapi társalgások fárasztóvá válnak, mert az agy keményebben dolgozik, hogy megfejtse, mit mondtak. Ez kifáraszthatja családtagját és az agyát is, és kihatással lehet arra, mennyire emlékszik az elhangzottakra.


A kezeletlen halláscsökkenés a demencia kialakulásának nagyobb kockázatával jár - egy vizsgálat kimutatta, hogy a demencia kialakulásának kockázata 5-ször magasabb súlyos, kezeletlen halláscsökkenés esetében. 


A kezeletlen halláscsökkenés depresszióhoz is vezethet, és nagyobb a valószínűsége, hogy a kezeletlen halláscsökkenéssel élő személynek másokra kell támaszkodnia a mindennapi tevékenységek során. 

Lehet, hogy nem is tud a problémáról

Átlagosan 10 év telik el, mire a hallássérült személy elkezd foglalkozni a problémával. 

A halláscsökkenés általában lassan alakul ki, így előfordulhat, hogy észre sem veszik, mikor kezdődött. Vagy talán önmaguknak sem ismerik be halláscsökkenés mértékét. Gyakran a család és a barátok azok, akik bátorítják, hogy vegyen részt egy hallásvizsgálaton. Nem számít, hogy milyen súlyosnak (vagy enyhének) gondolja valaki saját halláscsökkenését, a hallásvizsgálat biztos választ, és ezáltal megnyugvást adhat neki, és Önnek is, és elkezdheti utazását a természetes hallás felé.

Hallásvizsgálat – minél hamarabb, annál jobb

Minél hamarabb kiderül a halláscsökkenés, annál hamarabb kezdhet el javulni az életminőség. Hallókészülék felhasználók körében végzett kutatás alapján a megkérdezettek 71%-a gondolja úgy, hogy korábban kellett volna elkezdeniük a hallókészülék viselését, mert jelentős hatása volt többek között társasági életükre, mentális és lelki egészségükre, és a munkahelyi teljesítményükre. 

A halláscsökkenés meglepően gyakori

Világszerte körülbelül 466 millió embernek van halláscsökkenése. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése alapján 2050-re ez a szám több mint 900 millióra fog nőni.


A halláscsökkenés kialakulásának rengeteg oka lehet – öregedés természetes velejárója, vagy akár a túl hosszú ideig tartó hangos hangoknak való kitettség is okozhat halláscsökkenést. Vannak olyanok, akik halláscsökkenéssel születnek. 


Mindegy, hogy mi a kiváltó ok, ha lehet tenni ellene. Foglaljon szerettének egy időpontot a legközelebbi audiológián,
jelentkezzen be hozzánk egy hallásvizsgálatra!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu