5 ok, miért menjen el egy hallásvizsgálatra

Lehet, hogy a hallásvizsgálat nem szerepel a bakancslistáján. De ha bármikor felmerül Önben, hogy halláscsökkenése lehet, ne hagyja figyelmen kívül ezt az érzést, eljött az ideje annak, hogy részt vegyen egy hallásvizsgálaton! Íme 5 jó ok, hogy miért.


A halláscsökkenés az élet minden területére kihat

Öt érzékelési csatorna segítségével tudunk kapcsolódni a minket körülvevő világhoz – ezek segítenek a kapcsolatok kialakításában, a világ érzékelésében. Az egyik érzékszerv elvesztésének lehetősége ijesztő, gyakran elszigeteltséget okozó élmény.

Tudta?

A hallókészüléket használók 94%-a úgy gondolja, hogy hallókészüléke javította életminőségüket.


Halláscsökkenés fennállása esetén úgy érezheti, hogy az élet kicsit kevésbé élvezetes. Ezt megszenvedhetik kapcsolatai szeretteivel, küzdelmesek lehetnek a társas szituációk, és nem ugyanolyan a tengerparton állni, ha nem hallhatja a parton megtörő hullámok hangját. Az élet minden területe más, ha halláscsökkenése van.  

Halláscsökkenése kihatással van egészségére, általános jóllétére

Ha halláscsökkenése van, agyának nagyobb erőforrásokat kell bevetnie pusztán ahhoz, hogy halljon. A mindennapi társalgások fárasztóvá válnak, mert agya keményebben dolgozik, hogy megfejtse, mit mondtak. Ez kifáraszthatja Önt és az agyát is, és kihatással lehet arra, mennyire emlékszik az elhangzottakra.


A kezeletlen halláscsökkenés a demencia kialakulásának nagyobb kockázatával jár - egy vizsgálat kimutatta, hogy a demencia kialakulásának kockázata 5-ször magasabb súlyos, kezeletlen halláscsökkenés esetében. 


A kezeletlen halláscsökkenés depresszióhoz is vezethet, és nagyobb a valószínűsége, hogy másokra kell támaszkodnia a mindennapi tevékenységek során. 

Lehet, hogy nem is tud a problémáról

Átlagosan 10 év telik el, mire a hallássérült személy elkezd foglalkozni a problémával. 

A halláscsökkenés általában lassan alakul ki, így előfordulhat, hogy észre sem veszi, mikor kezdődött. Vagy talán önmagának sem ismeri be halláscsökkenése mértékét. Gyakran a család és a barátok azok, akik bátorítják, hogy vegyen részt egy hallásvizsgálaton. Nem számít, hogy milyen súlyosnak (vagy enyhének) gondolja halláscsökkenését, a hallásvizsgálat biztos választ, és ezáltal megnyugvást adhat Önnek, és elkezdheti utazását a természetes hallás felé.

Hallásvizsgálat – minél hamarabb, annál jobb

Minél hamarabb kiderül a halláscsökkenés, annál hamarabb kezdhet el javulni életminősége. Hallókészülék felhasználók körében végzett kutatás alapján a megkérdezettek 71%-a gondolja úgy, hogy korábban kellett volna elkezdeniük a hallókészülék viselését, mert jelentős hatása volt többek között társasági életükre, mentális és lelki egészségükre, és a munkahelyi teljesítményükre. 

A halláscsökkenés meglepően gyakori

Világszerte körülbelül 466 millió embernek van halláscsökkenése. AWHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése alapján 2050-re ez a szám több mint 900 millióra fog nőni.


A halláscsökkenés kialakulásának rengeteg oka lehet – öregedés természetes velejárója, vagy akár a túl hosszú ideig tartó hangos hangoknak való kitettség is okozhat halláscsökkenést. Vannak olyanok, akik halláscsökkenéssel születnek. 


Mindegy, hogy mi a kiváltó ok, ha tehet ellene. Keressen fel egy audiológust, és jelentkezzen be egy hallásvizsgálatra!

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu