Kutatások szerint a hallókészülékek javítják az agyműködést

Jamie Desjardins PhD, az El Paso-i Egyetem beszédpatológus professzora szerint a hallókészülékek javítják az agyműködést a halláscsökkenéssel élők körében.
Ismert, hogy a kezeletlen halláscsökkenés emocionális és társadalmi következményekhez vezethet, csökkenti a munkahelyi teljesítményt, rontja az életminőséget. Nemrégiben a kutatások kimutatták, hogy a kezeletlen halláscsökkenés zavarhatja a kognitív képességeket, mert jelentős mentális erőfeszítésre van szükség a beszédértéshez.

“Ha valakinek halláscsökkenése van, és nem használ hallókészüléket, esetleg meg tudja fejteni, hogy mit mondanak neki, de ez sokba is kerülhet.”  - jelentette ki Desjardins egy közelmúltban elhangzott egyetemi előadásán. „Nagy valószínűséggel ez a személy a kognitív erőforrásait – az agyi kapacitásának jelentős részét – arra fogja fordítani, hogy kiderítse a felé irányuló üzenetek tartalmát.
Desjardins kifejtette, ahogy öregszünk, úgy csökkennek az alapvető kognitív képességeink, mint a memória, zajos környezetben a beszédértés vagy az információ gyors feldolgozásának képessége. A halláscsökkenés több, mint 9 millió 65 év feletti, és 10 millió 45 és 64 év közötti amerikait érint. Az érintettek kb. 20 %-ának valóban szüksége van hallókészülékre.

A halláskárosodás agyi funkciókra gyakorolt hatásának megfigyelése érdekében Desjardins 50-es és 60-as éves, kétoldalú, idegi halláscsökkenéssel élő egyének csoportját tanulmányozta, akik korábban soha nem használtak hallókészüléket. A tanulmány résztvevői kognitív teszteket végeztek, memóriával, a szelektív figyelemmel és az információ feldolgozásának sebességével kapcsolatban, a hallókészülékek használatát megelőzően és azt követően.
A hallókészülék használatának két hete után a tesztek a százalékos értékek növekedését mutatták ki a memória javulásában, a szelektív figyelem tesztekben, illetve a feldolgozás sebessége, amikor a résztvevők a megfelelő választ választották, lényegesen gyorsabb volt. A vizsgálat végén a résztvevők jelentős javulást mutattak a kognitív képességeikben.

„A legtöbb ember tapasztal valamilyen szintű halláscsökkenést élete során” – mondta Desjardins. „Gondoljunk valakire, akinek halláscsökkenése van, még dolgozik, de nem visel hallókészüléket. Az agyi kapacitásának nagy részét arra pazarolja, hogy próbálja megérteni, mit mondanak neki. Az is lehet, hogy emiatt a munkáját is nehezebben végzi el. Sokkal jobban elfárad a nap végére. Ez az életminőségét is befolyásolja.”
Desjardins jelenleg egy olyan tanulmányon dolgozik, amely a spanyol anyanyelvűek esetében vizsgálja a hallókészülék használatot. A mexikói-amerikaiaknak csak 5%-a használ hallókészüléket. Kidolgozott egy kérdőívet a halláscsökkenés iránti hozzáállásuk vizsgálatára. Valamint egy másik tanulmányon is elkezd majd dolgozni, amelyben az idősebb korú, kétnyelvű emberek beszédértési képességét fogja vizsgálni.

Forrás: The University of Texas at El Paso (UTEP)

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Kérdése vagy véleménye van? Kérjük, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Vegye fel velünk a kapcsolatot

Válasszon országot/régiót

WSAudiology-H Kft.

1196 Budapest

Petőfi utca 75

Tel: +(36) 1/348 - 0550


info@widex.hu